_________________________________________


  Οι περισσότεροι ξένοι βλέπουν την εργασία στην Ελβετία σαν τον εργασιακό παράδεισο. Εκεί οι εργαζόμενοι παίρνουν από τους υψηλότερους μισθούς παγκοσμίως και η ανεργία είναι η μικρότερη στην Ευρώπη. Όσον αφορά την εργασία ξένων, η Ελβετία είναι γνωστή για την αυστηρή μεταναστευτική πολιτική της και τη δυσκολία στη χορήγηση αδειών εργασίας. Αν και η γραφειοκρατία φαίνεται με την πρώτη ματιά πολύπλοκη, στην πραγματικότητα δεν είναι τόσο δύσκολο να εργαστείς στην Ελβετία.

Οι Ελβετοί εργάζονται κατά μέσο όρο 41,6 ώρες την εβδομάδα. Έχουν περίπου 20 μέρες το χρόνο κανονική άδεια και 8-9 αργίες το χρόνο ανάλογα με το καντόνι (διοικητική περιφέρεια της χώρας). Ο μισθός είναι υψηλός αλλά και η ζωή επίσης αρκετά ακριβή. Οι Έλληνες, ως πολίτες της Ευρωπαϊκής ένωσης μπορούν να μετοικήσουν στην Ελβετία και να εργαστούν εκεί.

Αναζήτηση εργασίας για πολίτες της ΕΕ

Σαν πολίτης της ΕΕ μπορείς να απευθυνθείς σε φορείς που δεν είναι προσβάσιμοι από άλλες εθνικότητες όπως:

Κρατικά γραφεία εύρεσης εργασίας: έχεις τα ίδια δικαιώματα με έναν Ελβετό στην αναζήτηση εργασίας αλλά για να σε βοηθήσουν πρέπει πρώτα να εγγραφείς στο τοπικό γραφείο εύρεσης εργασίας (ORP- office regional de placement).

EURES: Είναι ένα δίκτυο υπηρεσιών εργασίας στα πλαίσια της ΕΕ που έχει σκοπό τη διευκόλυνση της ελεύθερης μετακίνησης εργαζομένων μέσα στην ΕΕ. 






Πως να πάρετε ελβετική υπηκοότητα

Η Ελβετική Υπηκοότητα είναι το όνειρο πολλών μεταναστών που μένουν για πολλά χρόνια στην Ελβετία, καθώς μπορεί να ξεκλειδώσει αρκετά επιπλέον προνόμια συγκριτικά με την άδεια παραμονής Β ή άδεια παραμονής C.

H διαδικασία λήψης της Ελβετικής Υπηκοότητας και κατά συνέπεια και του Ελβετικού Διαβατηρίου, είναι μία αρκετά δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία και όχι άδικα.

Περίπου το 25 % του Πληθυσμού της Ελβετίας είναι αλλοδαποί, και γι αυτό ακριβώς το λόγο, δηλαδή λόγω της ύπαρξης τόσων πολλών μεταναστών που μένουν χρόνια και θέλουν να αποκτήσουν περισσότερα προνόμια και να μπουν στη διαδικασία εξέδωσης του Ελβετικού διαβατηρίου, η διαδικασία απόκτησης της Ελβετικής Υπηκοότητας έχει πολλές απαιτήσεις και κατά συνέπεια, θεωρείται από τις πιο δύσκολες παγκοσμίως.

Εξάλλου, μην ξεχνάτε το Ελβετικό διαβατήριο έχει εξαιρετική δύναμη, όντας το 5ο παγκοσμίως (passport index).

Ποιος μπορεί να πάρει την ελβετική υπηκοότητα

Για τη λήψη της Ελβετικής Υπηκοότητας για άλλη μια φορά, εξαρτάται σε επίπεδο Καντονιού και έχει να κάνει με τις συνθήκες, την εθνικότητα, τα χρόνια παραμονής, αν γνωρίζετε τη γλώσσα κλπ.

Σε γενικότερο πλαίσιο, για την απόκτησή της πρέπει να είστε τουλάχιστον 10 χρόνια σαν μόνιμος κάτοικος (παλαιότερα ήταν 12 έτη αλλά μειώθηκε μετά από νόμο του 2018) , και φυσικά θα πρέπει να έχετε την άδεια παραμονής τύπου C, την οποία για να αιτηθείτε να τη βγάλετε θα πρέπει να είστε τουλάχιστον 5 έτη μόνιμος κάτοικος (ή 10 έτη ανάλογα τη χώρα από την οποία είστε).

Άτομα από Ρουμανία, Κροατία και Βουλγαρία επίσης θα πρέπει να έχουν 10 έτη για να μπορέσουν να αιτηθούν την Υπηκοότητα.

Ελβετική Υπηκοότητα για παιδιά

Για τα παιδιά ηλικίας από 8-18 ετών τα χρόνια παραμονής μετράνε διπλά. Ένα παιδί άνω των 11 ετών μπορεί να πάρει την Ελβετική Υπηκοότητα αν πληροί τις προϋποθέσεις, μετά από αίτηση των γονέων του και συνήθως μετά τα 5 χρόνια συνεχούς παραμονής στην Ελβετία.

Τι χρειάζεται για να πάρετε την Ελβετική Υπηκοότητα

  • Να έχετε πάρει πιο πρίν την άδεια παραμονής τύπου C
  • Να γνωρίζετε τη γλώσσα του Καντονιού που διαμένετε (Γερμανικά, Ιταλικά, Γαλλικά κλπ) σε επίπεδο τουλάχιστον Β1 σε προφορικό επίπεδο, ενώ το Α2 επίπεδο για γραπτό.
  • Να μένετε αρκετά χρόνια στο ίδιο Καντόνι ( ο ακριβής χρόνος εξαρτάται από το Καντόνι)
  • Να δείξετε ότι είστε αφομοιωμένοι με τον Ελβετικό τρόπο ζωής, τους θεσμούς, τα ήθη, έθιμα και παραδόσεις
  • Να μην θέτετε σε κίνδυνο την ασφάλεια της χώρας
  • Να μην έχετε ποινικό μητρώο
  • Να μην έχετε πάρει χρηματικό βοήθημα από το κράτος τα τελευταία 3 χρόνια
  • Να μην έχετε απλήρωτους φόρους

Η κρατική γραμματεία μετανάστευσης είναι αυτή που θα καθορίσει αν θα δοθεί η υπηκοότητα, αλλά το κάθε Καντόνι αποφασίζει την τελική διαδικασία και έχει τον τελευταίο λόγο.

Τι κερδίζετε αν βγάλετε Ελβετική Υπηκοότητα

  • Το δικαίωμα ψήφου σε εκλογές για άτομα άνω των 18 ετών
  • Το δικαίωμα ψήφου σε δημοψηφίσματα
  • Το δικαίωμα να ξεκινήσετε κάποια πρωτοβουλία για ένα δημοψήφισμα
  • Το δικαίωμα να βάλετε υποψηφιότητα στις εκλογές
  • Το Ελβετικό Διαβατήριο - ένα από τα πιο ισχυρά διαβατήρια παγκοσμίως/ Ελβετική ταυτότητα
  • Το να μπορείτε να επιστρέψετε στην Ελβετία, χωρίς να χάσετε την ιδιότητά σας
  • Το να μη μπορείτε να απελαθείτε από την Ελβετία

Υποχρεώσεις της Ελβετικής Υπηκοότητας

Υποχρεωτική στρατιωτική θητεία σε ενήλικες άνδρες. Άνδρες υπήκοοι πρέπει να ολοκληρώσουν τη στρατιωτική θητεία πριν τα 34 έτη.

Τι έγγραφα χρειάζονται για τη λήψη της υπηκοότητας

Για άλλη μια φορά τα έγγραφα θα εξαρτηθούν από το Καντόνι που βρίσκεστε. Τα έγγραφα που ζητούνται (χοντρικά) είναι τα εξής:

  • Άδεια παραμονής
  • Γνώση της Γλώσσας του Καντονιού με επίπεδο τουλάχιστον Α2 από συγκεκριμένα πιστοποιημένα Κέντρα εκμάθησης Γλώσσας
  • Κάποιας μορφής ταυτοποίηση/ ταυτότητα
  • Απόδειξη καθαρού ποινικού μητρώου
  • Απόδειξη πληρωμένων φόρων
  • Τη φόρμα για την Υπηκοότητα που θα την βρείτε στο Κέντρο Πολιτογράφησης του Καντονιού που μένετε




Τεστ Υπηκοότητας

  Πέρα από την παραπάνω διαδικασία, θα πρέπει να περάσετε και ένα τεστ για να σας δοθεί η Υπηκοότητα. Το Τεστ είναι είτε προφορικό, είτε γραπτό και περιλαμβάνει ερωτήσεις ιστορίας, γεωγραφίας, νομοθεσίας κλπ.

Γενικότερα, αυτό το τέστ ίσως είναι και το πιο αποθαρρυντικό γιατί οι ερωτήσεις που γίνονται μπορούν να καλύψουν πολλά θέματα, από ιστορία, κουλτούρα, γεωγραφία ακόμα και για το σύστημα υγείας ή και το εκπαιδευτικό και οι απαντήσεις μπορεί να βγάλουν οτι δεν είστε "επαρκώς αφομοιωμένοι" όπως έχει γίνει πολλές φορές με άτομα που μπαίνουν σε αυτή τη διαδικασία.

Για άλλη μια φορά το Καντόνι και η κοινότητα που μένετε αποφασίζουν για τη διαδικασία και τις ερωτήσεις, καθώς και αυτές αποφασίζονται με διαφορετικά κριτήρια. Μερικά Καντόνια δεν κάνουν Τεστ, αλλά συνήθως η πλειοψηφία το ζητάει.

Μπορεί το τέστ να θεωρείται θρίλερ και πολλοί έχουν να μοιραστούν ιστορίες τρόμου σχετικά με τις ερωτήσεις που τους έκαναν, αλλά γενικότερα, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στη σωστή χρήση της γλώσσας και της γνώσης της γλώσσας του αντίστοιχου καντονιού και φυσικά η αφομοίωση στην Ελβετική Κουλτούρα και την κοινότητα.

Άρνηση Χορήγησης Υπηκοότητας

Σε περίπτωση που σας αρνηθούν την υπηκοότητα, συνήθως δε μπορείτε να κάνετε κάτι παραπάνω, σαν ένσταση και σε περίπτωση που γίνεται, είναι χρονοβόρο, σε σημείο που ολόκληρη η διαδικασία να πάρει αρκετούς μήνες.

Εξαρτάται σε πιο από τα 3 στάδια της διαδικασίας έγινε η απόρριψη (Συνομοσπονδίας, Καντονιού, Κοινότητας). Αν έγινε στο πρώτο στάδιο είναι πολύ δύσκολο να γίνει ένσταση. Αν έγινε σε Καντονικό ή σε Κοινοτικό επίπεδο, ίσως είναι λίγο πιο εύκολο να γίνει ένσταση, αλλά θα πρέπει να συμβουλευτείτε τη διαδικασία του Καντονιού, αν υπάρχει και αν γίνεται φυσικά.

Πόσο χρόνο χρειάζεται η διαδικασία λήψης Υπηκοότητας

Η διαδικασία μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα. Μπορεί να χρειαστούν ακόμα και 3 έτη για το τελικό αποτέλεσμα. Άλλος ένας αποτρεπτικός παράγοντας ιδιαίτερα σημαντικός για τους αλλοδαπούς που προσπαθούν να πάρουν την υπηκοότητα.

Για άλλη μια φορά, επειδή η έγκριση θα γίνει σε τριπλό στάδιο (Συνομοσπονδία, Καντόνι και Κοινότητα) θα πρέπει να εγκριθεί και από τα 3 μέρη για να πάρετε το τελικό πράσινο φως και να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Σε άλλα Καντόνια όπως το Zug η διαδικασία μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα σε ένα έτος. Για άλλη μια φορά το Καντόνι που μένετε παίζει τεράστιο ρόλο. Για περισσότερες πληροφορίες θα ήταν καλύτερα να απευθυνθείτε στο Καντόνι σας.

Κόστος Λήψης Υπηκοότητας

Αν εξαιρέσετε το κόστος για τα μαθηματα και τη συμμετοχή στις εξετάσεις για να πάρετε το - απαραίτητο για την Υπηκοότητα- πτυχίο της γλώσσας και εδώ θα πρέπει να πληρωθούν κάποια τέλη σε τριπλό επίπεδο (Καντονιού, Συνομοσπονδίας και Κοινότητας).

Τα τέλη αυτά ενδέχεται να φτάσουν τα 2.500- 3.000 CHF, ανάλογα την κατάστασή σας, αν είστε έγγαμοι ή οχι και ανάλογα το Καντόνι μπορεί ακόμα και το εισόδημά σας να παίξει καθοριστικό ρόλο στο κόστος.

Πέρα από τα 3 επίπεδα εξόδων, ίσως υπάρξουν κάποια άλλα συμπληρωματικά διοικητικά έξοδα.

Άλλοι τρόποι απόκτησης της Ελβετικής Υπηκοότητας

Όποιο παιδί γεννιέται στην Ελβετία δε σημαίνει ότι θα πάρει αυτομάτως και την Ελβετική Υπηκοότητα. Μπορεί σε άλλες χώρες να είναι έτσι, στην Ελβετία όμως η λήψη της υπηκοότητας είναι ιδιαίτερα δύσκολη όπως είδατε και παραπάνω, οπότε μην περιμένετε με μια απλή γεννα στην Ελβετία την αυτόματη Υπηκοότητα!

Όπως είδατε και παραπάνω η διαδικασία απόκτησής της είναι τόσο δύσκολη και χρονοβόρα που σας κάνουν να το ξανασκέφτεστε κατά πόσο αξίζει.

Βέβαια, υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να πάρετε την Ελβετική Υπηκοότητα. Ένας από αυτούς είναι να παντρευτείτε Ελβετό ή Ελβετή υπήκοο, ενώ για τα παιδιά, για να πάρουν την Ελβετική Υπηκοότητα, θα πρέπει ένας εκ των 2 γονέων να είναι Ελβετός Υπήκοος, είτε είναι παντρεμένοι μεταξύ τους, είτε όχι. 

Άδεια εργασίας στην Ελβετία

Η άδεια εργασίας εξαρτάται από τη διάρκεια της σύμβασης που θα συνάψεις με τον εργοδότη.
Εργασία για λιγότερο από 3 μήνες: για εργασία με διάρκεια μικρότερη των τριών μηνών δε χρειάζεται άδεια εργασίας.

Εργασία από 3 μήνες έως 1 χρόνο: αν έχεις σύμβαση εργασίας με διάρκεια μεγαλύτερη των τριών μηνών αλλά μικρότερη του ενός έτους, μπορείς να πάρεις άδεια παραμονής (τύπου L) για όσους μήνες διαρκεί η σύμβασή σου ή για όσους μήνες μπορείς να αποδείξεις ότι ασκείς κάποια οικονομική δραστηριότητα, πάντα όμως μέχρι το όριο του ενός χρόνου. Ανανεώνοντας τη σύμβαση εργασίας σου μπορείς να ανανεώσεις και την άδεια εργασίας σου χωρίς να χρειάζεται να φύγεις από τη χώρα το μεσοδιάστημα κατά το οποίο δεν έχεις σύμβαση. Μπορείς να μετατρέψεις την περιορισμένου χρόνου άδεια εργασίας σου σε αορίστου χρόνου εφόσον η σύμβασή σου ανανεώνεται επανειλημμένα.

Εργασία για πάνω από 1 χρόνο: αν υπογράψεις σύμβαση εργασίας για περισσότερο από 1 χρόνο ή αορίστου χρόνου, μπορείς να πάρεις άδεια παραμονής (τύπου Β) διάρκειας 5 ετών. Αυτή μπορεί να ανανεωθεί αυτόματα για άλλα 5 χρόνια.

Αν μπορείς να αποδείξεις ότι κατοικείς και εργάζεσαι μόνιμα στην Ελβετία για 5 χρόνια μπορείς να πάρεις άδεια εγκατάστασης (τύπου C) αντί να ανανεώσεις την άδεια παραμονής σου (τύπου Β).

Ελεύθεροι επαγγελματίες στην Ελβετία

Σαν ελεύθερος επαγγελματίας μπορείς να πάρεις άδεια παραμονής (τύπου Β) διάρκειας 5 ετών εφόσον αποδείξεις στις ελβετικές αρχές ότι έχεις εγκατασταθεί ή σκοπεύεις να εγκατασταθείς με αυτό το σκοπό. Αυτή η άδεια μπορεί να ανανεωθεί για 5 χρόνια ακόμα εφόσον αποδείξεις ότι είσαι ελεύθερος επαγγελματίας.

Για να γίνεις ελεύθερος επαγγελματίας χρειάζεται να ιδρύσεις μια εταιρεία και να γραφτείς στο αντίστοιχο αρχείο επαγγελματιών. Για την ανανέωση της άδειας παραμονής σου, μεταξύ άλλων λαμβάνονται υπόψη τα έσοδα που είχες από αυτήν την οικονομική δραστηριότητα και το αν χρησιμοποίησες ή όχι την κοινωνική σου ασφάλιση.

Παραμονή στη χώρα μετά το τέλος της οικονομικής σου δραστηριότητας

Ανεξάρτητα από τα δικαιώματα παραμονής για άτομα που δεν δραστηριοποιούνται οικονομικά στην Ελβετία, οι πολίτες της ΕΕ και οι συγγενείς τους μπορούν να παραμείνουν στη χώρα όταν φτάσουν σε ηλικία σύνταξης αν μπορούν να αποδείξουν τουλάχιστον τριετή παραμονή και τουλάχιστον 12 μήνες εργασίας πριν την ημερομηνία αίτησης συνταξιοδότησης.

Δικαίωμα παραμονής στη χώρα και δικαίωμα σύνταξης έχουν επίσης οι πολίτες της ΕΕ με μόνιμη ανικανότητα οι οποίοι διαμένουν ήδη τουλάχιστον 2 χρόνια εκεί ή απέκτησαν τη μόνιμη ανικανότητα μετά από εργατικό ατύχημα. Το ίδιο ισχύει και για την οικογένεια του εργαζόμενου που διαμένει μαζί του.

Μισθός στην Ελβετία

Ανάλογα τον τομέα, οι μισθοί είναι διπλάσιοι έως τριπλάσιοι σε σχέση με τους αντίστοιχους στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Απαιτείται όμως σκληρή δουλειά. Ο μισθός εξαρτάται από τον τομέα εργασίας. Για παράδειγμα, στην οικονομία και τις ασφαλίσεις οι μισθοί είναι πολύ υψηλότεροι από άλλους τομείς.

Από την άλλη, το κόστος ζωής είναι επίσης σημαντικά υψηλότερο σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Το μεγάλο πλήθος μεταναστών που δέχτηκε η χώρα τα τελευταία χρόνια φαίνεται από το ότι σήμερα σχεδόν ένας στους τέσσερις εργαζόμενους είναι ξένης καταγωγής. Αυτό έχει κάνει πιο αυστηρές τις πολιτικές μετανάστευσης για πολίτες της ΕΕ και μη και ταυτόχρονα έχουν αυξηθεί σημαντικά οι απαιτήσεις για τεχνικές γνώσεις και εμπειρία στην αγορά εργασίας. Αντίθετα, είναι σχετικά εύκολο να βρεις μη εξειδικευμένη δουλειά.

Οι τομείς με τη μεγαλύτερη ζήτηση είναι τα κτηματομεσιτικά, τα οικονομικά και οι δημόσιες υπηρεσίες. Όσον αφορά τη μη εξειδικευμένη εργασία, ζήτηση υπάρχει στις υπηρεσίες σε ξενοδοχεία και εστιατόρια.

Πώς να υπολογίσεις το μισθό που θα παίρνεις στην Ελβετία

Είναι γενικά δύσκολο να υπολογίσεις τον αναμενόμενο μισθό για το επάγγελμά σου. Στις περισσότερες περιπτώσεις ο μισθός είναι διαπραγματεύσιμος και εξαρτάται από σένα να διεκδικήσεις ένα μισθό ανάλογο των προσόντων σου. Λάβε υπόψη σου ότι στην Ελβετία συνηθίζεται ο μισθός να ανεβαίνει με τα χρόνια κι έτσι είναι λίγο δύσκολο να δώσουν σε έναν νεαρό υψηλό μισθό, ακόμα κι αν έχει πολλά προσόντα.

Για όλα τα επαγγέλματα ο νόμος ορίζει τον κατώτατο μισθό. Συνήθως οι μισθοί αναθεωρούνται μια φορά το χρόνο, γύρω στο Νοέμβριο με Δεκέμβριο, και οι αυξήσεις πληρώνονται από 1η Ιανουαρίου. Οι περισσότερες εταιρίες δίνουν ένα έξτρα ποσό τον Δεκέμβριο σαν δώρο Χριστουγέννων.

Ωράριο και κανονική άδεια στην Ελβετία

Το ημερήσιο ωράριο καθορίζεται στο συμβόλαιο και εξαρτάται από την εταιρία, τη φύση της εργασίας και τη βιομηχανία. Ο ελβετικός νόμος καθορίζει το μέγιστο στις 45 ώρες ανά εβδομάδα για κάποιους, όπως τους εργαζόμενους στη βιομηχανία, τη διοίκηση, το τεχνικό προσωπικό και το χονδρεμπόριο και στις 50 ώρες για τους υπόλοιπους. Πολλές εταιρείες εφαρμόζουν ελαστικό ωράριο και βάρδιες, ειδικά στη βιομηχανία, αλλά πάντα μέσα στα όρια του νόμου. Γενικά, ανεξάρτητα από τον τομέα στον οποίο εργάζεσαι, να περιμένεις ότι θα δουλεύεις περισσότερες ώρες στην Ελβετία.

Η ελάχιστη διάρκεια της κανονικής άδειας καθορίζεται από το νόμο και είναι 4 εβδομάδες για τους εργαζόμενους που είναι πάνω από 20 ετών και 5 εβδομάδες για κάτω από 20 ετών.

Πτυχία και αναγνώριση στην Ελβετία

Στην Ελβετία υπάρχουν πολλές δουλειές που ρυθμίζονται από το νόμο και γι' αυτές απαιτείται να έχεις πτυχίο. Τα ξένα πτυχία αναγνωρίζονται εφόσον η εκπαίδευση γι' αυτά είναι παρόμοια με την αντίστοιχη στην Ελβετία. Καθώς στην ΕΕ υπάρχει ενιαίο σύστημα αναγνώρισης πτυχίων, για κάποιες ειδικότητες (π.χ. ιατρική, αρχιτεκτονική) το πτυχίο αναγνωρίζεται αυτόματα ενώ για άλλες εξετάζεται η εκπαίδευση και η εμπειρία του πτυχιούχου.

Πρώτα πρέπει να καθορίσεις αν το επάγγελμα που θα ασκήσεις είναι ρυθμιζόμενο από το νόμο ή όχι. Ρυθμιζόμενο θεωρείται όταν εξαρτάται από πτυχίο, δίπλωμα ή πιστοποιητικό. Αν δεν είναι (π.χ. φούρναρης, δημόσιος υπάλληλος) δε χρειάζεται να ασχοληθείς με την αναγνώριση του πτυχίου σου, αρκεί η άδεια εργασίας. Σε αυτές τις περιπτώσεις η εταιρεία καθορίζει τα απαιτούμενα προσόντα για τη θέση.

Ξένες γλώσσες στην Ελβετία

Όπως σε όλες τις χώρες, το να μιλάς τη γλώσσα είναι πλεονέκτημα. Μην αμελήσεις λοιπόν να το λάβεις υπόψη σου όταν διαλέγεις τη περιοχή στην οποία θέλεις να εργαστείς. Η Ελβετία έχει τέσσερις επίσημες γλώσσες: τα γερμανικά (64% του πληθυσμού), γαλλικά (19%), ιταλικά (8%) και ρωμανικά (1%). Αν εργάζεσαι σε μια πολυεθνική, μπορεί να επικοινωνείς μόνο στα αγγλικά αλλά συνήθως οι εταιρίες απαιτούν να γνωρίζεις και την τοπική γλώσσα.

Κοινωνική ασφάλιση στην Ελβετία

Αναφέρουμε ενδεικτικά τους βασικούς τύπους κοινωνικής ασφάλισης. Η Ελβετία είναι ομοσπονδιακό κράτος με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ενιαίο εθνικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Έτσι κάθε καντόνι λειτουργεί ανεξάρτητα με αποτέλεσμα να μπερδεύονται οι ξένοι.

Κάθε κάτοικος Ελβετίας, ανεξαρτήτως εθνικότητας, υποχρεούται σε ασφάλιση υγείας από την πρώτη μέρα κατοικίας του στη χώρα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να πληρώνεις την ασφάλιση ανεξάρτητα από το αν έχεις εισόδημα ή όχι. Αντίθετα, η ασφάλιση για ατύχημα και οι εισφορές για τη σύνταξη είναι υποχρεωτικές μόνο για τους εργαζόμενους.






  ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΓΓΕΛΙΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ:



_________________________________________